Sănătatea părului – ce spune despre starea ta generală?

Sănătatea părului poate să-ți dea indicii despre starea ta de sănătate. Fiecare dintre noi se gândește la părul său în fiecare zi – fie că ne îngrijorăm de o zi în care părul nu arată bine, ne bucurăm de o coafură reușită sau ne întrebăm dacă ar trebui să încercăm noul stil preferat

Cu toate acestea, este posibil să nu observi indiciile pe care părul tău le oferă despre starea ta de sănătate. Cercetările arată că schimbările în aspectul, textura sau grosimea părului pot fi semne ale unor afecțiuni de sănătate subiacente. 

Sănătatea părului Stresul (și Genele) pot cauza apariția firelor albe

Un studiu sugerează că stresul cronic poate contribui într-adevăr la apariția firelor albe, cauzând daune la nivelul ADN-ului și reducând producția de celule producătoare de pigmenți în foliculii de păr. Stresul poate, de asemenea, să ducă la căderea părului.

Un alt tip de stres, cunoscut sub numele de stres oxidativ, poate juca, de asemenea, un rol în apariția părului alb. Stresul oxidativ (când radicalii liberi care dăunează celulelor inhibă procesele de reparare ale organismului) poate afecta celulele producătoare de pigmenți.

Albirea părului este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, deoarece foliculii de păr produc mai puțină culoare odată cu înaintarea în vârstă. Genele tale joacă, de asemenea, un rol în momentul în sănătatea părului tău. Întreabă-ți părinții când au observat primele semne de fire argintii și s-ar putea să urmezi aceeași cale. 

Părul fragil poate fi un semn al sindromului Cushing

Părul fragil este un simptom al sindromului Cushing, o afecțiune rară cauzată de prea mult cortizol, hormonul de stres principal al organismului. Dar există multe alte simptome mai evidente ale sindromului Cushing, inclusiv tensiune arterială crescută, oboseală și dureri de spate.

Persoanele care suferă de hipotiroidism, o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienti hormoni tiroidieni, ar putea observa că le cad mai multe fire de păr și că aspectul părului li se schimbă.

Aproximativ 4,6% din populația SUA cu vârsta de 12 ani și peste suferă de hipotiroidism, potrivit Institutului Național pentru Diabet, Boli de Nutriție și Boli Renale, deși majoritatea cazurilor sunt ușoare. 

Această afecțiune poate duce la subțierea părului și la alte simptome, cum ar fi oboseala, intoleranța la frig, dureri articulare, dureri musculare, umflarea feței și creșterea în greutate. Testul de stimulare tiroidiană (TSH) va diagnostica afecțiunea, iar tratamentul implică administrarea de medicamente tiroidiene.

Pe lângă subțierea părului, anumite tulburări tiroidiene te pot expune riscului de a dezvolta o afecțiune autoimună a căderii părului numită alopecia areata. Acest tip de cădere a părului provoacă pete rotunde de pierdere bruscă a părului. Apare atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr, iar sănătatea părului este compromisă.

Sănătatea părului: fulgii albi sau galbeni de pe scalp

Fulgii albi sau galbeni în păr, pe umeri și chiar în sprâncene pot fi semne ale mătreaței, o afecțiune cronică a scalpului. Mătreața nu indică în mod obișnuit o problemă gravă de sănătate și poate fi de obicei tratată cu șampoane speciale fără prescripție medicală sau cu un șampon cu rețetă.

Una dintre cele mai comune cauze ale mătreaței este o afecțiune numită dermatită seboreică. Cei cu dermatită seboreică au pielea roșie și grasă acoperită cu scuame albe sau galbene. 

Șamponarea insuficientă, sensibilitatea la produsele de îngrijire a părului și pielea uscată pot cauza, de asemenea, mătreața. Mătreața este de obicei mai gravă în sezonul rece, când încălzirea interioară poate usca pielea.

Deși părul poate dezvălui problemele tale de sănătate, pacienții se plâng mai des de deteriorarea cauzată de colorarea și folosirea excesivă a căldurii pentru coafarea părului.

Prea multă căldură, din utilizarea zilnică a plăcii de îndreptat sau a uscătoarelor, poate cu siguranță să deterioreze părul, făcându-l uscat, casant și dificil de întreținut.

Ori de câte ori aplici căldură pe părul tău, utilizează și produse cu ingrediente protectoare. Vopsirea profesională a părului nu va cauza în mod obișnuit multe daune, dar decolorarea părului și utilizarea culorii de păr din cutie acasă pot avea efecte adverse. 

Ai întrebări suplimentare despre sănătatea părului tău? Programează-te la o ședință de hairstyling și discută cu specialiștii de la Lucicosm Beauty Studio Suceava.

Scroll to Top